Skip to main content

Combined Graduate Level Examination Tier II Exam

Combined Graduate Level Examination Tier II Exam
(English Paper - 2010)

1. To pin one’s faith-
(a) To be sure of some body’s favour (b) To be unsure of favour
(c) To bother for friends
(d) To bother for one’s relatives
2. To play fast and loose
(a) To be undependable
(b) To cheat people . (c) To hurt some body’s feelings· (d) To trust others
3 To play on a fiddle-
(a) To play an important role
(b) To play upon a musical instrument (c) To be busy over trifles
(d) To be busy over important matter
4. Alma Mater-
(a) Mother’s milk
(b) Mother’s concern for the child
(c) The learning that one receives from mother
(cl) Institution where one receives education
5. To be on the apex
(a) To scale a peak
(b) To be at the highest point
(c) To punish somebody
(d) To beat somebody
6. At one’s beck and call
(a) To climb the back
(b) To call from behind
(c) To be always at one’s service or command
(d) Not to care for anybody
7. At one’s wit’s end-
(a Completely confused
(b) To be very witty
(c) To have no sense of humour
(d) To confuse others
8. An axe to grind-
(a) To put an axe in the enemy’s territory
(b) To put an axe in the ground
(c) Not to have any selfish motive
(d) To have a selfish motive
Direction(9-18): Read the following paragraph and answer: Edmunde Burke called the press the Fourth Estate of the realm. I think he did not use this title for the Press thoughtlessly as social ruling group or class. The three Estates or Realms (in England) Lords Spiritual (i.e., the Bishops in the House of Lords), the ‘temporal, (i.e. other Lords) and Commons, i. e., the common people). The Press has been rightly called the Fourth Estate as it also. constitutes a ruling group or class like the Lords and Commons. It cannot be denied in a free country that the Press exercises good deal of influence in shaping public opinion and pointing out the weaknesses or defects of society or of Government, and ‘in general bringing to light all those good or bad things in society which would have otherwise remained unnoticed. The power is not limited or put under any check. The Press, instead of, being controlled by anyone controls life and thought of a nation: Hence the Press constitutes an Estate by itself.
Obviously. thus power which the Press in an:)’ country wields depends upon the number of newspaper readers. The opinions . and comments of newspapers can influence. the life of a nation only when they are read, by People. Reading in turn, requires that the general mass of people should be educated. Thus, the spread of education determines the extent of the newspapers. Where readers are few; newspapers must necessarily be few. Their influence, in that case can extend only to a small minority of population. In a country like India, the percentage of literacy is very low and the standard of journalism is n9t very high. So Press has to play the role of a teacher here.
9. Edmunde Burke called the Press
(a) Instrument of Public Opinion
(b) Distributor of news
(c) The Fourth Estate
(d) Lord Temporal
10. The term Fourth Estate stands for
(a) An area of land
(b) Landed Property
(c) Social ruling group or class
(d) Instrument of Power
11. Out of the following the one which is not included in the Three Estates is-
(a) Lords Spiritual
(b) Justices of Peace
(c) Lord Temporal
(d) Commons
12. The Free press docs not perform the function of-
(a) Shaping public opinion
(b) Supporting at all times the official policy
(c) Criticising Government
(d) Exposing social abuses
13. How much power does a Free Pres! possess?
(a) Only that much power which is allowed by the Government of the the country
(b) Unlimited power without any check
(c) Unlimited power subject to the maintenance of la wand order and public morality
(d) No power at all
14. The secret of the Press is-
(a) the money which the newspaper owners can wield
(b The number of newspaper readers
(c) the extent to which it supports official policy
(d) The patronage enjoyed by it of the Government
15. The number of newspaper readers is determined by -
(a) The low price of newspapers
(b) The patronage extended to it by the moneyed people
(c) Education of the general mass of people
(d) The availability of newsprint.
16. The Press exercises power by
(a) Enlisting the support of the people
(b) Keeping watch over the acts of the Government
(c) Controlling life and thought of a nation
(d) Because it is a great moneyedconcern
17. The state of journalism in India
(a) is upto the mark
(b) is rather low
(c) is in its infancy
(d) is not very high
18. The Press has the greatest chances of flourishing in a–
(a) Monarchy
(b) Aristocracy
(c) Democracy
(d) Limited Dictatorship

19 – 26 Fill in the blanks

19. She has Dot recovered fully—the shock of his failure.
(a) off (b) of (c) from (d) against
20. The master dispensed—the services of his servant.
(a) of (b) with (c) off (d) for
21. I look—him as my close friend.
(a) OD (b)’up (c) after (d) to
22. My friend is really very good–cricket.
(a) on (b) at (c) in (d) over
23. He has great affection—me.
(a) with (b) on (c) for (d) in
24. He always connives—with his superiors against his colleagues.
(a) on (b) with (c) about (d) at
25. I have been informed that the two brothers have fallen—.
(a) upon (bl through (c) in (d) out
26. Your friend has been convicted—the charge of murder.
(a) upon (b) for (c) on (d) of
Direction: 27-31 : Each word or phrase is followed by four words or phrases. Choose the word or phase which is most nearly the same
27. Pragmatism-
(a) Appearance (b) Obscurantism (c) Practicality (d) Reversion
28. Expeditiously
(a) Rapidly b. easily (c) Vividly d. none of these
29. Precarious
(a) Huge b. uncertain (c) Dangerous d. valuable
30. Vagrant-
(a) Wandering b. Not clear (c) Futile d. None of these
31. Valediction
(a) Valid B. Farewell speech (c) Judgement d. None of these
Directions :- Each question is followed by four alternatives. Pick the one which best describe the statement.
32. Capable of being approached-
(a) Accessory (b) Easy (c) Accessible (d) Adaptable
33. One who is liked by people-
(a) Samaritan (b) Popular () Philanthropist (d) Misanthropepist
34. No longer in use-
(a) Impracticable (b) Obsolete (c) Absolute (d) Useless
35. A child born after the death of his father-
(a) Posthumous (b) Bastard (c) Kiddy (d) Stepson.
36. One who is present everywhere-
(a) God (b) Omnipotent (c) Omnipresent (d) Visible
37. An office without salary-
(a) Honorary (b) Slavish (c) Sinecure (d) Voluntary
38. A document written by hand-
(a Script (b) Autobiography (c) Manuscript (d) Autography
39. Government by officials-
(a) Oligarchy (b) Bureaucracy (c) Autocracy (d) Democracy
40. A speech made off hand-
(a) Extempore (b) Maiden (c) Lecture (d) Gibberish
Answer: 1. a, 2. a. 3. c, 4. d, 5. b, 6. c, 7. a, 8. d. 9. c 10. c, 11. b, 12. b, 13. c, 14. b, 15. c, 16. c, 17. d, 18. c. 19. c, 20. b, 21. a, 22. b, 23. c, 24. b, 25. d, 26. c, 27. c, 28. a, 29. c, 30. a 31.b, 32. c, 33. b, 34. b, 35. a, 36. c, 37. a, 38. c, 39. b, 40. a

Comments

Popular posts from this blog

UNIT 13 FEATURES OF 73rd AND 74th CONSTITUTIONAL AMENDMENT

Structure

13.0 Learning Outcome

13.1 Introduction

13.2 Initiatives towards Constitutional Status to Local Governance

13.2.1 Features of 73rd Constitutional Amendment

13.2.2 Features of 74th Constitutional Amendment

13.2.3 Decentralised Planning in Context of 73rd and 74th Constitutional Amendment Act

13.3 Initiatives after Economic Reforms

13.4 Functioning of PRIs in Various States after 73rd Amendment

13.5 Functioning of Local Governance after 73rd and 74th Constitutional Amendment: Observations

13.6 Conclusion

13.7 Key Concepts

13.8 References and Further Reading

13.9 Activities

13.0 LEARNING OUTCOME

After studying this Unit you should be able to:

• Identify the background of revitalisation of local governance;

• Understand the features of 73rd and 74th constitutional amendment;

• Discuss the initiatives after economic reforms; and

• Outlines the functioning of local governance in various states after the amendment.

13.1 INTRODUCTION

The revitalization of Pancha…

General Studies :: Indian Polity #1

Constitutional evolution under British ruleRegulating Act 1773beginning of British parliamentary control over the East India Companysubordination of the presidencies of Bombay and Madras to BengalGovernor of Bengal made Governal-Generalcouncil of Governor-General establishedSupreme Court established in CalcuttaPitt’s India Act 1784commercial and political activities of the Company separatedestablished a board of control over the CompanyCharter Act 1813trade monopoly of the Company abolishedmissionaries allowed to preach in IndiaCharter Act 1833Governor-General of Bengal becomes Governor-General of Indiafirst Governor-General Lord William Bentickends commercial activities of the CompanyCharter Act 1853legislative and executive functions of the Governor-General’s council separatedopen competition for Indian Civil Services establishedIndian Council Act 1861establishes legislative councils at the centre, presidencies and provincesGovernor-General’s executive council to have Indians as non…

UNIT 1 CONCEPT, EVOLUTION AND SIGNIFICANCE OF DEMOCRATIC DECENTRALISATION

Structure

1.0 Learning outcome

1.1 Introduction

1.2 Concept of Democratic Decentralisation

1.3 Evolution of Democratic Decentralisation

1.4 Significance of Democratic Decentralisation

1.5 Democratic Decentralisation in India

1.6 Conclusion

1.7 Key concepts

1.8 References and Further Reading

1.9 Activities

1.0 LEARNING OUTCOME

After studying this unit, you should be able to:

• Understand the concept of Democratic Decentralization;

• Know the evolution and significance of Democratic Decentralization; and

• Describe the Democratic Decentralization pattern in India.

1.1 INTRODUCTION

The dawn of 21st century is marked by decentralized governance both as a strategy and philosophy of brining about reforms and changes in democracies. These changes led to such virtues of transparency, responsiveness and accountability and ensures good governance. Today decentralization and democracy are the most significant themes in the development discourse. In the present contex…