Skip to main content

Posts

Showing posts from March 1, 2010

PAD solved3

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2008Public Administration : Solved Paper(Held on 7-1-2009)

66. Which of the following provided for the appointment of the same person as Governor of two or more States ?
(A) Article 153
(B) Article 155
(C) 7th Constitutional Amendment
(D) 11th Constitutional Amendment
Ans : (C)

67. Audit of State Government Accounts is a—
(A) State Subject
(B) Union Subject
(C) Subject on Concurrent List
(D) Subject of Fiscal Policy
Ans : (B)

68. The body that examines the expenditure of the Departments and questions the propriety of these expenditures is—
(A) Public Accounts Committee
(B) Estimate Committee
(C) Comptroller and Auditor General
(D) Committee on Assurances
Ans : (C)

69. Reappropriation is permissible only—
(A) Between voted and charged items of expenditure
(B) Between different grants voted by the Lok Sabha
(C) Within the same grant only
(D) To meet any expenditure not already sanctioned by the Lok Sabha
Ans : (C)

70. It is a comprehensive account of the…

PAD solved2

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2008Public Administration : Solved Paper(Held on 7-1-2009)
31. The U.S. President’s principal staff agency in fiscal, legislative and administrative management is—
(A) Bureau of the Budget
(B) The Office of Management and Budget
(C) Department of the Treasury
(D) White House Office
Ans : (B)

32. Which of the following is not a feature of U.S. personnel system ?
(A) Competitive Service
(B) Lateral Entry
(C) Post-entry Training
(D) Rule of Three
Ans : (B)

33. Grants from Centre to the States are regulated by the following Articles of the Constitution—
(A) 268, 269, 270, 272
(B) 270, 271, 274
(C) 273, 275, 282
(D) 275, 282, 287
Ans : (A)

34. The expectancy theory of motivation depends upon the employee’s perception of the relationship between—
(A) Need, Performance and Achievement
(B) Effort, Performance and Reward
(C) Desire, Performance and Response
(D) Preference, Performance and Action
Ans : (B)

35. Who referred the interaction between politicians and…

PAD solved1

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2008Public Administration : Solved Paper(Held on 7-1-2009)

1. Which of the following theories focuses on informal organization and participative management ?
(A) Human Relations Theory
(B) Scientific Management Theory
(C) Behavioural Theory
(D) Contingency Theory
Ans : (A)

2. “Until administrative description reaches a higher level of sophistication, there is little reason to hope that rapid progress will be made towards the identification and verification of valid administrative principles.” Who said it ?
(A) Henri Fayol
(B) Leonard White
(C) Herbert Simon
(D) Robert Dahl
Ans : (D)

3. Which of the following attempts to construct a theory of public organization in tune with consumer interests and individual preferences ?
(A) Development Administration Approach
(B) Public Choice Approach
(C) Co-optation Concept
(D) Behavioural Approach
Ans : (B)

4. Who theorized that ‘Every person has certain basic assumptions about other people’s attitude toward work a…

Gk8 -II

IDQuestions1
The first railway line running from Bombay to Thane was opened in
( )1852 A.D( )1853 A.D( )1854 A.D( )1855A.D 2
which one of the news paper edited by Gandhi ji
( )Navjeevan ( )Kesari( )Maratha( )Gujrat Times 3
how many member/members from the Anglo-Indian community can be nominated by the Government to the state Assembly
( )1( )2( )3( )4 4
Indian citizenship Act was passed in
( )1950( )1952( )1955( )1960 5
The chairman of the finance Commission must be
( )A person having special knowledge of finance and accounting ( )A person having special knowledge of economics( )A high Court judge or one qualified to be appointed as such ( )a person having experience in public affairs 6
how many items are contained in Union List ?
( )66( )96( )97( )67 7
The Vice President of ndia can be removed from Office by the
( )President on advice of the council of Ministers( )Lok-sabha with the consent of the president( )Rajya sabha with the Concurrance of the Lok-sabha( )Rajya sabha with Concurrance …
gk7 
IDQuestions1
The first railway line running from Bombay to Thane was opened in
( ) 1852 A.D ( ) 1853 A.D ( ) 1854 A.D ( ) 1855A.D  2
which one of the news paper edited by Gandhi ji
( ) Navjeevan  ( ) Kesari( ) Maratha ( ) Gujrat Times  3
how many member/members from the Anglo-Indian community can be nominated by the Government to the state Assembly
( ) 1 ( ) 2 ( ) 3 ( ) 4  4
Indian citizenship Act was passed in
( ) 1950 ( ) 1952 ( ) 1955( ) 1960  5
The chairman of the finance Commission must be
( ) A person having special knowledge of finance and accounting  ( ) A person having special knowledge of economics ( ) A high Court judge or one qualified to be appointed as such  ( )a person having experience in public affairs   6
how many items are contained in Union List ?
( ) 66 ( ) 96 ( ) 97 ( ) 67  7
The Vice President of ndia can be removed from Office by the
( ) President on advice of the council of Ministers ( )Lok-sabha with the consent of the president ( ) Rajya sabha with the Concurr…