Skip to main content

PAD solved2

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2008Public Administration : Solved Paper(Held on 7-1-2009)

31. The U.S. President’s principal staff agency in fiscal, legislative and administrative management is—
(A) Bureau of the Budget
(B) The Office of Management and Budget
(C) Department of the Treasury
(D) White House Office
Ans : (B)

32. Which of the following is not a feature of U.S. personnel system ?
(A) Competitive Service
(B) Lateral Entry
(C) Post-entry Training
(D) Rule of Three
Ans : (B)

33. Grants from Centre to the States are regulated by the following Articles of the Constitution—
(A) 268, 269, 270, 272
(B) 270, 271, 274
(C) 273, 275, 282
(D) 275, 282, 287
Ans : (A)

34. The expectancy theory of motivation depends upon the employee’s perception of the relationship between—
(A) Need, Performance and Achievement
(B) Effort, Performance and Reward
(C) Desire, Performance and Response
(D) Preference, Performance and Action
Ans : (B)

35. Who referred the interaction between politicians and administrators as ‘administrative politics’ ?
(A) Michael Murray
(B) Michael Crozier
(C) David Rosenblom
(D) Peter Self
Ans : (D)

36. The techniques applied in performance appraisal in U.S.A. are—
(a) Rating Scale
(b) Critical Incidents
(c) Forced choice
(d) Forced Distribution
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Ans : (D)

37. The political rights granted to the Civil Servants in France are—
(a) Right to become member of a political party
(b) Right to participate in political activities
(c) Right to criticise government’s policies
(d) Right to contest elections to any representative office
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (b) and (d)
(C) (c) and (d)
(D) (a), (b), (c) and (d)
Ans : (D)

38. The functions performed by the then Secretary to the Governor-General before Independence are now performed by—
(A) Chief Secretary
(B) Cabinet Secretariat
(C) Prime Minister’s Office
(D) Ministry of Home Affairs
Ans : (C)

39. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Economic Man
(b) Decision Tree
(c) Link Pin Concept
(d) Simulation
List-II
1. Trial and Error Approach to Complex Problems
2. Subordinate becomes a Member of the Superior’s Decision Unit
3. Optimum Decision
4. Graphic Method to see Alternative Solutions
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 1 2
(D) 1 3 4 2
Ans : (A)

40. In USA the authority to regulate the formation and dissolution of Federal Departments is vested in—
(A) President
(B) Congress
(C) Constitution
(D) President in consultation with the Secretary of State
Ans : (B)

41. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Zone of Acceptance
(b) Zone of Indifference
(c) Span of Attention
(d) Scalar chain
List-II
1. Graicunas
2. Henri Fayol
3. Herbert Simon
4. Chester Barnard
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 3 4 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 3 2 1 4
Ans : (B)

42. Which of the following, according to Bruce Stone, is not a ‘Bottom-Up’ concept of accountability ?
(A) Parliamentary control
(B) Judicial and Quasi-Judicial Review
(C) Constituency Relationship
(D) Market
Ans : (B)

43. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Civil Service Commission
(b) Recruitment by Promotion
(c) Open Competition
(d) Centralised Recruitment
List-II
1. 1917
2. 1926
3. 1919
4. 1833
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 2 1 4 3
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 1 2
Ans : (B)

44. The concept of Citizens’ Charter as a means to greater accountability and openness was first introduced in 1991 in—
(A) USA
(B) U.K.
(C) France
(D) India
Ans : (B)

45. Which of the following is not an informal training type ?
(A) Training by Communication
(B) Conference Method
(C) Departmental Training
(D) Syndicate Method
Ans : (D)

46. A grant for meeting an unexpected demand is called—
(A) Supplementary Grant
(B) Votes on Account
(C) Votes on Credit
(D) Exceptional Grant
Ans : (D)

47. “Budget is a document which is unstitched and reassembled by the Appropriation Committees of both the Houses.” This statement of Aaron Wildrasky applies to the budget of—
(A) United States of America
(B) United Kingdom
(C) France
(D) India
Ans : (A)

48. The best check on bureaucratic power, according to Weber, lies with—
(A) Powerful Private Groups
(B) Strong Bureaucratic leadership
(C) Strong Parliament
(D) Superior Technical Knowledge of the Chief Executive
Ans : (D)

49. ‘If a society is not at all differentiated, if there are no specialists, if everyone can do everything.’ Riggs calls it a—
(A) Society
(B) Prismatic Society
(C) Diffracted Society
(D) Transitional Society
Ans : (B)

50. Which one is not correctly matched ?
(A) Compromiser—poor decision maker
(B) Executive—good motivator
(C) Bureaucrat—control of situation by rules
(D) Developer—interest in harmony, avoids conflicts
Ans : (B)

51. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Books)
(a) The New Science of Management decision
(b) Organization and Innovation
(c) The Achieving Society
(d) Eupsychian Management
List-II (Author)
1. David McClelland
2. Abraham Maslow
3. Chris Argyris
4. Herbert Simon
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 4 2
(C) 4 3 1 2
(D) 4 2 3 1
Ans : (C)

52. ‘The bureaucracy is a circle, which no one can escape, its hierarchy is a hierarchy of knowledge.’ Who said it ?
(A) Max Weber
(B) Karl Marx
(C) Blau and Scott
(D) T. Parsons
Ans : (B)

53. Which of the following is an area of Planning Commission ?
(A) Review of the Union and State Finances
(B) Maintaining Macro-economic Stability
(C) Public and Foreign Loans
(D) Suggesting Ways and Means to Restructure Public Finance
Ans : (A)

54. The advantages of a departmental undertaking are—
(a) Optimum Utilisation of Financial Resources
(b) Operational Flexibility
(c) High Degree of Accountability
(d) Autonomy in working
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a) and (c)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (B)

55. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) Endo-prismatic
(b) Exo-prismatic
(c) Ortho prismatic
(d) Diffracted
List-II
1. Semi differentiated and malintegrated
2. Congruence of aspiration and reality
3. Impetus from outside
4. Internally generated movement towards diffraction
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 4 1
(B) 4 3 1 2
(C) 2 4 3 1
(D) 1 2 3 4
Ans : (B)

56. The authority which can make rules for the transaction of the business of the Government of India is—
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) Ministry of Home Affairs
Ans : (A)

57. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Concept)
(a) Knowledge Worker
(b) Domination by Organization personality
(c) Action-centred Leadership Theory
(d) Organization as Bureaucracy
List-II (Thinkers)
1. John Adair
2. Max Weber
3. Chester Barnard
4. Peter Drucker
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 1 2
(D) 4 3 2 1
Ans : (C)

58. ‘No money shall be withdrawn from the Consolidated Fund except under appropriation made by law.’ This has been provided in—
(A) Article 110
(B) Article 112
(C) Article 113
(D) Article 114
Ans : (D)

59. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I
(a) All India Services
(b) Classification of Civil Services
(c) Regulation of Recruitment and Conditions of Service
(d) General Policies Regarding all Central Services
List-II
1. Parliamentary Act
2. Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
3. Article 312
4. Civil Service Rules 1930
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 4 1 2
(C) 3 2 4 1
(D) 1 2 4 3
Ans : (B)

60. “Increasing efficiency must begin with those higher ups. This is the essence of scientific management.” Who said it ?
(A) Woodrow Wilson
(B) Louis Brandis
(C) Frederick Taylor
(D) Harrington Emerson
Ans : (D)

61. The conditions necessary to ensure that neutrality does not lead to a state of inertia and status-quo maintenance are—
(a) cultural or class congruence between Ruling group and Administrative elite
(b) absence of fundamental disagreement over social core values
(c) active participation in political process
(d) a shared belief system’s presence
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (a), (b) and (d)
Ans : (D)

62. Rigg’s concept of development considers penetration as a factor of integration. Consider the following—
(a) The ability of the government to make and carry out decisions.
(b) People’s receptivity to law
(c) People’s will to participate
(d) People’s ability to participate
Which of the above is correct regarding penetration ?
Codes :
(A) (a)
(B) (b) and (d)
(C) (c)
(D) (c) and (d)
Ans : (A)

63. Who recommended that the National Development Council should be given a constitutional status under Article 263 and renamed as National Economic and Development Council ?
(A) Administrative Reforms Commission
(B) Sarkaria Commission
(C) P. J. Rajamannar Committee
(D) Chief Secretary’s Conference
Ans : (B)

64. What falls within the purview of consultation of Union Public Service Commission ?
(a) Direct Appointment
(b) Promotion and Transfer
(c) Pay and Service Conditions
(d) Classification and Training
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (A)

65. In a State the Chief Secretary acts as—
(a) Principal Adviser to the Governor
(b) Coordinating link in inter-State Disputes
(c) Secretary to the Chief Minister
(d) Chairman of all Planning and Development Coordination Committees
Codes :
(A) (a) and (c)
(B) (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (B)

Comments

Popular posts from this blog

UNIT 13 FEATURES OF 73rd AND 74th CONSTITUTIONAL AMENDMENT

Structure

13.0 Learning Outcome

13.1 Introduction

13.2 Initiatives towards Constitutional Status to Local Governance

13.2.1 Features of 73rd Constitutional Amendment

13.2.2 Features of 74th Constitutional Amendment

13.2.3 Decentralised Planning in Context of 73rd and 74th Constitutional Amendment Act

13.3 Initiatives after Economic Reforms

13.4 Functioning of PRIs in Various States after 73rd Amendment

13.5 Functioning of Local Governance after 73rd and 74th Constitutional Amendment: Observations

13.6 Conclusion

13.7 Key Concepts

13.8 References and Further Reading

13.9 Activities

13.0 LEARNING OUTCOME

After studying this Unit you should be able to:

• Identify the background of revitalisation of local governance;

• Understand the features of 73rd and 74th constitutional amendment;

• Discuss the initiatives after economic reforms; and

• Outlines the functioning of local governance in various states after the amendment.

13.1 INTRODUCTION

The revitalization of Pancha…

UNIT 1 CONCEPT, EVOLUTION AND SIGNIFICANCE OF DEMOCRATIC DECENTRALISATION

Structure

1.0 Learning outcome

1.1 Introduction

1.2 Concept of Democratic Decentralisation

1.3 Evolution of Democratic Decentralisation

1.4 Significance of Democratic Decentralisation

1.5 Democratic Decentralisation in India

1.6 Conclusion

1.7 Key concepts

1.8 References and Further Reading

1.9 Activities

1.0 LEARNING OUTCOME

After studying this unit, you should be able to:

• Understand the concept of Democratic Decentralization;

• Know the evolution and significance of Democratic Decentralization; and

• Describe the Democratic Decentralization pattern in India.

1.1 INTRODUCTION

The dawn of 21st century is marked by decentralized governance both as a strategy and philosophy of brining about reforms and changes in democracies. These changes led to such virtues of transparency, responsiveness and accountability and ensures good governance. Today decentralization and democracy are the most significant themes in the development discourse. In the present contex…

General Studies :: Indian Polity #1

Constitutional evolution under British ruleRegulating Act 1773beginning of British parliamentary control over the East India Companysubordination of the presidencies of Bombay and Madras to BengalGovernor of Bengal made Governal-Generalcouncil of Governor-General establishedSupreme Court established in CalcuttaPitt’s India Act 1784commercial and political activities of the Company separatedestablished a board of control over the CompanyCharter Act 1813trade monopoly of the Company abolishedmissionaries allowed to preach in IndiaCharter Act 1833Governor-General of Bengal becomes Governor-General of Indiafirst Governor-General Lord William Bentickends commercial activities of the CompanyCharter Act 1853legislative and executive functions of the Governor-General’s council separatedopen competition for Indian Civil Services establishedIndian Council Act 1861establishes legislative councils at the centre, presidencies and provincesGovernor-General’s executive council to have Indians as non…