Skip to main content

PAD solved1

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2008Public Administration : Solved Paper(Held on 7-1-2009)

1. Which of the following theories focuses on informal organization and participative management ?
(A) Human Relations Theory
(B) Scientific Management Theory
(C) Behavioural Theory
(D) Contingency Theory
Ans : (A)

2. “Until administrative description reaches a higher level of sophistication, there is little reason to hope that rapid progress will be made towards the identification and verification of valid administrative principles.” Who said it ?
(A) Henri Fayol
(B) Leonard White
(C) Herbert Simon
(D) Robert Dahl
Ans : (D)

3. Which of the following attempts to construct a theory of public organization in tune with consumer interests and individual preferences ?
(A) Development Administration Approach
(B) Public Choice Approach
(C) Co-optation Concept
(D) Behavioural Approach
Ans : (B)

4. Who theorized that ‘Every person has certain basic assumptions about other people’s attitude toward work and organization.’ ?
(A) Elton Mayo
(B) Frederick Herzberg
(C) Chris Argyris
(D) Douglas McGregor
Ans : (D)

5. Which of the following has been termed as the biological parent of Public Administration ?
(A) Sociology
(B) Political Science
(C) Business Administration
(D) Psychology
Ans : (B)

6. The central theme of Comparative Public Administration is—
(A) Administrative structure
(B) Bureaucracy
(C) Citizen-Administration Relations
(D) Leadership
Ans : (B)

7. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Theme)
(a) Job Enrichment
(b) Mechanical Study of the Process
(c) Human Dimensions
(d) Social Equity Attitude
List-II (Thinker)
1. D. Waldo
2. W. F. Willoughby
3. F. Herzberg
4. Herbert Simon
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 2 4 1
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)

8. The most preferred perspective to distinguish public and private in administration is—
(A) Agency
(B) Interest
(C) Access
(D) Commitment
Ans : (B)

9. “Lack of courage to delegate properly and of knowledge how to do it is one of the most general causes of failure in organization.” Who said it ?
(A) Henri Fayol
(B) Lyndall Urwick
(C) Paul H. Appleby
(D) Dwight Waldo
Ans : (A)

10. Who was the Chairman of the Comparative Administration Group 1963 ?
(A) Herbert Simon
(B) Robert Dahl
(C) Fred Riggs
(D) Franc Marini
Ans : (C)

11. Politicisation of bureaucracy means—
(A) Responding to the will of the government of every complexion
(B) Sacrificing professional norms for party consideration
(C) Supporting party ideology
(D) Attending party assemblies
Ans : (B)

12. “In the past the man was first. In the future the system will be the first.” Who said it ?
(A) Frederick Taylor
(B) Peter Drucker
(C) Marshall Dimock
(D) Leonard White
Ans : (B)

13. Rensis Likert’s System I is characterised by—
(A) Supportive Leadership
(B) Low Motivation
(C) Self Regulation
(D) Openness
Ans : (B)

14. The basic premise of New Public Management is—
(A) Governments as the primary agent of all social action
(B) Large governmental bureaucracies
(C) More flexible and open governments
(D) Paternal governments
Ans : (C)

15. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
(a) Direct Authority
(b) Delegated Authority
(c) Functional Authority
(d) Personal Authority
1. Seniority
2. Unbroken line between Issuer and Acceptor
3. An Intermediate Agency between Issuer and Acceptor
4. Intrinsic by special knowledge
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 4 3
(C) 2 3 4 1
(D) 1 3 2 4
Ans : (C)

16. According to Mary Parker Follett, the principles of effective coordination are—
(a) Intellectual Ability
(b) Continuity
(c) Reciprocity
(d) Mutual Consultation
Codes :
(A) (a) and (b)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Ans : (C)

17. Dwight Waldo in his book ‘The Administrative State’ has attacked—
(a) Notion of Unchanging Principles of Administration
(b) Human Emotions in Organization
(c) Narrowness of Values of Economy and Efficiency
(d) Inconsistencies in Methodology used in determining the principles
Codes :
(A) (a), (b) and (d)
(B) (b), (c) and (d)
(C) (a), (c) and (d)
(D) (a), (b) and (c)
Ans : (C)

18. Human Relations Theory believed that the people are—
(A) Economic Men
(B) Homogeneous
(C) Heterogeneous
(D) Atomistic
Ans : (C)

19. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
(a) Substantive Coordination
(b) Internal Coordination
(c) Horizontal Coordination
(d) Procedural Coordination
1. Between Units in the same level
2. Between different units within the organisation
3. Generalised description of the behaviour and relationship of the members of the organization
4. Content of the organization’s activities
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 1 4 2 3
(C) 3 4 1 2
(D) 2 1 3 4
Ans : (A)

20. The linking process for interaction under systems approach does not include—
(A) Communication
(B) Delegation
(C) Balance
(D) Decision Making
Ans : (B)

21. “Work division is the foundation of organization, indeed, the reason for organization.” Who said it ?
(A) Frederick Taylor
(B) Henri Fayol
(C) Luther Gulick
(D) Mary Parker Follett
Ans : (C)

22. The semantic barrier to communication is not—
(A) Environment
(B) Distracting Noise
(C) Distance
(D) Poor Listening Habits
Ans : (C)

23. The Bills which can be introduced but cannot be considered without the prior recommendation of the President is—
(A) Money Bills under Article 110
(B) Financial Bills not consisting solely of matters specified in Article 110
(C) Ordinary Bills involving expenditure from the Consolidated Fund
(D) Bills affecting taxes in which States are interested
Ans : (C)

24. New Public Administration shares this feature with Development Administration—
(A) Effective coordination
(B) Change orientation
(C) Temporal Dimension
(D) Ecological Perspective
Ans : (B)

25. “As long as the study of Public Administration is not comparative, claims for a science of Public Administration is rather hollow.” Who said it ?
(A) Fred Riggs
(B) Max Weber
(C) Robert Dahl
(D) Ferrel Heady
Ans : (C)

26. In Britain the ‘Priestly formula’ relates to—
(A) Recruitment
(B) Promotion
(C) Pay
(D) Disciplinary Action
Ans : (B)

27. Whitley Council in UK is not a forum for—
(A) Discussion and Negotiation
(B) Ventilation of Grievances
(C) Settlement of Disputes on Service Conditions
(D) Settlement of Individual cases relating to Promotion & Disciplinary Action
Ans : (D)

28. “Neutral bureaucracy can be found only in a secular political culture.” Who said it ?
(A) M. E. Dimock
(B) Glenn Stahl
(C) G. A. Almond
(D) Max Weber
Ans : (C)

29. Match the List-I with List-II and select the correct answer :
List-I (Concept)
(a) Monte Carlo
(b) Gambler
(c) Synetics
(d) Contract
List-II (Meaning)
1. Generation of Alternative Solutions
2. Narrow Form of Simulation
3. Formal Basis of Authority
4. To take Greater Risk
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 2 1 3 4
(C) 1 4 2 3
(D) 4 1 3 2
Ans : (C)

30. The most effective means of citizens’ control over administration is—
(A) Elections
(B) Pressure Groups
(C) Advisory Committees
(D) Public Opinion
Ans : (A)


Popular posts from this blog



13.0 Learning Outcome

13.1 Introduction

13.2 Initiatives towards Constitutional Status to Local Governance

13.2.1 Features of 73rd Constitutional Amendment

13.2.2 Features of 74th Constitutional Amendment

13.2.3 Decentralised Planning in Context of 73rd and 74th Constitutional Amendment Act

13.3 Initiatives after Economic Reforms

13.4 Functioning of PRIs in Various States after 73rd Amendment

13.5 Functioning of Local Governance after 73rd and 74th Constitutional Amendment: Observations

13.6 Conclusion

13.7 Key Concepts

13.8 References and Further Reading

13.9 Activities


After studying this Unit you should be able to:

• Identify the background of revitalisation of local governance;

• Understand the features of 73rd and 74th constitutional amendment;

• Discuss the initiatives after economic reforms; and

• Outlines the functioning of local governance in various states after the amendment.


The revitalization of Pancha…

General Studies :: Indian Polity #1

Constitutional evolution under British ruleRegulating Act 1773beginning of British parliamentary control over the East India Companysubordination of the presidencies of Bombay and Madras to BengalGovernor of Bengal made Governal-Generalcouncil of Governor-General establishedSupreme Court established in CalcuttaPitt’s India Act 1784commercial and political activities of the Company separatedestablished a board of control over the CompanyCharter Act 1813trade monopoly of the Company abolishedmissionaries allowed to preach in IndiaCharter Act 1833Governor-General of Bengal becomes Governor-General of Indiafirst Governor-General Lord William Bentickends commercial activities of the CompanyCharter Act 1853legislative and executive functions of the Governor-General’s council separatedopen competition for Indian Civil Services establishedIndian Council Act 1861establishes legislative councils at the centre, presidencies and provincesGovernor-General’s executive council to have Indians as non…



1.0 Learning outcome

1.1 Introduction

1.2 Concept of Democratic Decentralisation

1.3 Evolution of Democratic Decentralisation

1.4 Significance of Democratic Decentralisation

1.5 Democratic Decentralisation in India

1.6 Conclusion

1.7 Key concepts

1.8 References and Further Reading

1.9 Activities


After studying this unit, you should be able to:

• Understand the concept of Democratic Decentralization;

• Know the evolution and significance of Democratic Decentralization; and

• Describe the Democratic Decentralization pattern in India.


The dawn of 21st century is marked by decentralized governance both as a strategy and philosophy of brining about reforms and changes in democracies. These changes led to such virtues of transparency, responsiveness and accountability and ensures good governance. Today decentralization and democracy are the most significant themes in the development discourse. In the present contex…