my ad unit

Monday, February 1, 2010

Question –answer part 4.


  1. What
    is continental shelf and continental slope?

    Answer:
    continental shelf: a broad, relatively shallow submarine terrace of continental crust forming the edge of a continental landmass. The geology of continental shelves is often similar to that of the adjacent exposed portion of the continent, and most shelves have a gently rolling topography called ridge and swale. Continental shelves make up about 8 percent of the entire area covered by oceans.
    Continental slope:
    The continental slope connects the continental shelf and the oceanic crust. It begins at the continental shelf break, or where the bottom sharply drops off into a seep slope. It usually begins at 430 feet



  2. Wayson Stalin test is done to identify which disease?

    Answer: Wayson test is used to detect Melioidosis (also called Whitmore disease or Night cliff gardener's disease) is an infectious disease caused by a Gram-negative bacterium, Burkholderia pseudomallei, found in soil and water
  3. Name of zibralter prime minister?

    Answer:
    Gibraltar is a colony it doesn't have a PM it has a Cm appointed by the Governor of Gibraltar .Its current who has term till 2011 is Peter Caruana.
  4. What
    is Admiral Gorbachev in news recently?

    Answer: admiral Gorshkov is concerned it is soviet aircraft carrier which was sold to India on 20 Jan 2004. Recently it was in news because of price matter. it is known as ins Vikramaditya in India. On December 17, 2009, it was reported that India and Russia ended the stalemate over Gorshkov price deal by agreeing on a price of USD 2.3-billion.
  5. Who is Michelle Lang?

    Answer: she was reporter n covered the war b/w Taliban n NATO
  6. First Indian scientist who is working in LHC project.

    Answer: Dr vinod Chandra sahni with him many Indian scientists are contributing such as
    The monetary contribution by India is $25 million, Atul Gurtu of TIFR, an expert on particle colliders, Vikas Sinha of the Saha Institute of Nuclear Physics, Kolkata, who created a chip to process signals, and Vinod Chauhan employed by CERN to lead the group which tested the magnets.
  7. How many components are there in NAIP?

    Answer: National Agriculture Innovation Project has 4 components.

    1. To build the critical capacity of the ICAR as a catalyzing agent for management of change of the Indian NARS (component 1).

    2. To promote production to consumption systems research in priority areas/themes to enhance productivity, nutrition, profitability, income and employment (component 2).

    3. To improve livelihood security of rural people living in selected disadvantaged regions through innovation systems led by technology and encompassing the wider process of social and economic change covering all stakeholders (component 3).

    4. To build capacity and undertake basic and strategic research in strategic areas to meet technology development challenges in the immediate and predictable future (component 4).
  8. To fulfill which policy NAIP has been brought?

    Answer: to facilitate accelerated and sustainable transformation of Indian agriculture in support of poverty alleviation and income generation by collaborative development and application of agricultural innovation by the public research organizations in partnership with the farmer's groups, the private sector, the civil society organizations and other stakeholders.

    It entails all inclusive approach for all round development.
  9. who is Samdhong Rinpoche

    Answer: Lobsang Tenzin also known as Professor Venerable Samdhong Rinpoche is the Prime Minister (officially Kalon Tripa, or Chairman of the Cabinet), of the Central Tibetan Administration, or Tibetan government-in-exile, which is based in Dharamshala, India.
  10. What is dhruva and kamini?

    Answer: Dhruva is oldest game company in India & kamini (Kalpak am Mini reactor) is basically research reactor which produces thermal energy at Indira Gandhi atomic center kalpak am India.
  11. Who is Archana sharma?

    Answer: She is an Indian particle physicist associated with CERN. Dr. Archana is the only Indian who is a permanent employee of CERN.She recently deleiverd a lecture in Amity School of Enginnering in Delhi.
  12. What is HARSAC?

    Answer: Haryana Space Application Center , Hissar, Haryana
  13. Nobel Laureate Roger Y. Tsein got the Nobel for which discovery and his which curiosity led to the prize?

    Answer: roger y Tsein got the 2008 Nobel Prize in chemistry "for his discovery and development of the green fluorescent protein (GFP).
  14. what is goldilocks zone

    Answer: a region of space where stellar conditions are favorable for life as it is found on Earth
  15. What is Dhala structure?

    Answer: DHALA structure is a new COMPLEX, PALEOPROTEROZOIC IMPACT STRUCTURE in shivpuri district of MP
  16. What is sayano sushenskaya

    Answer: Sayano–Sushenskaya hydroelectric power station located on the Yenisei River, near Sayanogorsk in Khakassia, Russia? It is the largest power plant in Russia and the sixth-largest hydroelectric plant in the world. On 17 August 2009, the station suffered a catastrophic accident that caused flooding of the engine and turbine rooms and a transformer explosion.
  17. What is the name of the world's first man-portable, fire-and-forget, multipurpose missile system?

    Answer: javelin
    some facts about javelin missile: Javelin is a fire-and-forget missile with lock-on before launch and automatic self-guidance. The system takes a top-attack flight profile against armored vehicles (attacking the top armor which is generally thinner) but can also take a direct-attack mode for use against buildings or fortifications. This missile also has the ability to engage helicopters in the direct attack mode.[3] The missile reaches a peak altitude of 150m (492 ft.) in top attack mode and 50m ( 164 ft.) in direct fire mode. The missile is equipped with an imaging infrared seeker. The tandem warhead is fitted with two shaped charges: a precursor warhead to detonate any explosive reactive armor and a primary warhead to penetrate base armor. The Javelin was used in the 2003 Invasion of Iraq [2], with devastating effects on the Iraqi version of T-72s and Type 69 tanks.

    The missile is ejected from the launcher so that it reaches a safe distance from the operator before the main rocket motors ignite; a "soft launch arrangement".[4] This makes it harder to identify the launcher and allows it to be fired from within buildings; however, back-blast from the launch tube still poses a hazard to nearby personnel. Thanks to this "fire and forget" system, the firing team may move on as soon as the missile has been launched.[5]

    The missile system is carried most often by a two man team consisting of a gunner and an ammo bearer, although it can be fired with just one person if necessary. While the gunner aims and fires the missile, the ammo bearer scans for prospective targets and watches for threats such as enemy vehicles and troops.
    source wiki
  18. Which four gulf countries have signed a deal for single currency?

    Answer: it is Bahrain Kuwait Qatar and Saudi Arabia
  19. Date of Copenhagen summit?

    Answer: it was held between 7 -18 Dec 2009
  20. With which country India has signed naval reconnaissance deal

    Answer: USA for the supply of eight long-range naval reconnaissance aircraft.
  21. What is leela phoolanwala committee?

    Answer: Leela Poonawala is a former Chairman and Managing Director of Alfa Laval and is a leading Women Entrepreneur.

    She has been actively engaged in supporting women entrepreneurs.

    Leela Poonawala was appointed on the high-level task force on bio-technology. The task force would primarily look into opportunities and potential for investment in bio-technology, the likely growth in this sector and the need for a special policy for a "hassle-free" environment. The government's decision to form such a task force is a follow-up of the recently announced new industrial and labour policy.
  22. Who introduced Indian civil service?

    Answer: Lord Warren hasting first gave idea of civil service. But it was lord Cornwallis who organized Indian civil service. He is known as father of Indian civil service
  23. What is Moon Mineralogy Mapper?

    Answer: Moon Mineralogy Mapper is actually the contribution of NASA to India's mission chandrayan 1. The Moon Mineralogy Mapper is an imaging spectrometer with high spectral and spatial resolution, reliably uniform results, and a high signal-to-noise ratio.
    The Moon Mineralogy Mapper (M3) is one of two instruments that NASA contributed to India's first mission to the Moon, Chandrayaan-1, launched October 22, 2008. The instrument is led by principal investigator Carle Pieter's of Brown University, and managed by NASA's Jet Propulsion Laboratory On September 24, 2009, the Science Magazine reported that NASA's Moon Mineralogy Mapper (M3) on Chandrayaan-1 had detected water on the moon
  24. Which Indian tennis player won French open 2009 men's double and name the partner also?

    Answer: India's Leander Paes and Lukas Dlouhy of the Czech Republic
  25. What is Bharat Siksha Kosh?

    Answer: In order to facilitate donations including smaller amounts from India and abroad for implementing projects/ programmes connected with the education sector, the Government has constituted the "Bharat Shiksha Kosh" as a Society registered under the Society Registration Act, 1860. The Kosh was officially launched on 09.01.2003 during the celebration of Pravasi Bharatiya Diwas. The Kosh will receive donations/contributions/endowments, from individuals and corporate, Central and State Governments, non-resident Indians and people of Indian origin for various activities across all sectors of education.
  26. ************************************************************************
  27.    Fun time:
एक गंजा जिसके सर पर 8 - 10 बाल आ गए थे, नाई की दूकान पर पहुंचा.
नाई गुस्से में बोला - इन्हें काटूं या गिनूं ?
गंजा (शर्माते हुए) - इन पर 'कलर' कर दो !!!




दो महिलाओं की मुलाकात स्वर्ग में हुई.
पहली - कहो बहिन, तुम्हारी मौत कैसे हुई ?
दूसरी - ज्यादा ठण्ड लगने के कारण. और तुम्हारी ?
पहली - High Blood Pressure के कारण. बात दरअसल यह हुई कि मुझे अपने पति पर शक था. एक दिन मुझे पता चला कि वो घर में किसी दूसरी औरत के साथ हैं. मैं फ़ौरन घर पहुंची तो देखा कि मेरे पति आराम से अकेले टीवी देख रहे हैं.
दूसरी - फिर क्या हुआ ?
पहली - खबर पक्की थी इसलिए मुझे विश्वास नहीं हुआ. मैंने उस औरत को घर के कोने कोने में, तहखाने में, पर्दों के पीछे, गार्डेन में यहाँ तक कि अलमारी और संदूक तक में तलाश किया पर वह नहीं मिली. मुझे इतनी tension हुई कि मेरा blood pressure बहुत बढ़ गया और मेरी मौत हो गई.
दूसरी - काश! तुमने freezer और खोलकर देख लिया होता तो आज हम दोनों जिन्दा होती........ !!!



प्रश्न : औरतें अपने दिमाग की अपेक्षा अपने रूप पर ज्यादा ध्यान क्यों देती हैं ?
उत्तर : क्योंकि मर्द चाहे जितना ही बेवकूफ क्यों न हो, अन्धा नहीं होता।



    No comments:

    Post a Comment